De Grote Verwenning heeft iets nieuws: een heus filmprogramma. Samen met Dirk van der Straaten, de filmprogrammeur van De Balie, heb ik vier films uitgezocht die over welvaart en overvloed vertellen. Twee documentaires, twee speelfilms, klassiek en splinternieuw, uit Nederland, Frankrijk en de VS. Vooraf ga ik in gesprek met de juiste gasten.

Plus: iedere week een korte internetfilm met introductie op weblog Sargasso. En hier natuurlijk, op degroteverwenning.net, naast een hoop extra perspectieven en verdieping. Kom kijken. Het wordt echt goed. Het programma in De Balie:

26 september

Lucky (Jeffrey Blitz, 2011)

Filmmaker Jeffrey Blitz reist door de VS, zoek naar loterijwinnaars. Wat is er met hun levens gebeurd? Waar verlangden ze naar? Zijn de beloften uitgekomen? De verhalen zijn verrassend, schokkend en meeslepend en gooien de bekende schema’s over geluk en mazzel overhoop.

Vooraf een gesprek met gelukswetenschapper Ad Bergsma over de spanning tussen luck en happiness en over de overeenkomsten tussen de state-of-mind van de loterijwinnaar en die van de doorsnee Nederlander.

 

24 oktober

La Grande Bouffe (Marco Ferreri, 1973)

Vier mannen van middelbare leeftijd proberen zich dood te eten. Dat lukt. De klassieke kritiek op de bourgeoisie beklemt veertig jaar na dato nog steeds. Onze obsessie met eten is immers alleen maar gegroeid, net als onze overvloed.

Filosoof Hans Achterhuis, schreef het inmiddels klassieke Het Rijk van de Schaarste. Met hem een gesprek vooraf over schaarste, over teveel van het goede en over wennen aan overvloed.

28 november

It’s…magic time (Marco Zuilhof, 2002)

Marco Zuilhof volgt de opkomst en ondergang van internetbedrijf Magic Minds en zijn meeslepende aanvoerder Eric Bartels. Een prachtig portret van de internetboom en wat gratis miljoenen doen met een mens.

Vooraf: een gesprek over narcisme, grote ego’s en de relatie met overvloed – naar de goeie gast zijn we nog op zoek.

19 december

Into the Wild (Sean Penn, 2007)

Het waargebeurde verhaal van Chris McCandless, die na een radicaal afscheid van zijn verleden en zijn bevoorrechte leven, door de VS trekt en uiteindelijk een zomer probeert te overleven in Alaska. Met muziek van Eddie Vedder.

Vooraf een gesprek met filosoof Rene Gude, directeur van de Internationale School voor Wijsbegeerte, over het gebrek aan nood in het westen en het verlangen om de welvaart te ontwennen.

Advertenties