Vrekkig leven – dat is de toekomst! De trendspotters van Second Sight hebben het te pakken: frugal living is de laatste trend in de VS. Het lijkt een slechte grap. Met 8.2 % werkeloosheid, terwijl de helft van de Amerikanen met een laag inkomen onder de armoedegrens leeft, is zuinigheid geen lifestyletrend, maar een lifestylenoodzaak.

Maar het is geen grap. Het is een nieuwe attitude. Het Second Sight-verhaal over de nieuwe vrekkigheid vermijdt dan ook zorgvuldig de term armoede. Sterker nog, ‘All you need to do is use your creativity to keep the fabulous life you have while spending less.’ Er is vanzelfsprekend een online platform voor de nieuwe vrekken, dat heel toepasselijk opent met een artikel over zelf inblikken. Andere slimmigheid: naar de bieb gaan, en guerrilla gardener worden.

De Grieken hebben op dit moment mogelijk meer aan dat soort tips dan de Nederlanders. En toch heb ik het idee dat ze volstrekt niet zitten te wachten op een slow life, maar zich graag een chemokuur of de opleiding van hun kinderen willen kunnen veroorloven.

Het kan goed zijn om je voor te bereiden op werkelijke financiële ellende – je weet niet wat er kan gebeuren dit weekend op de Eurotop. Ik heb de site daarom voor de zekerheid toch maar gebookmarked.  Maar voor de rest is vrekkigheid voor heel veel Nederlanders gewoon een kwestie van kiezen. Waarmee frugal living vooral een vrolijk tijdverdrijf is, met als bonus de prettige sensatie dat je aan een betere wereld werkt.

Gelukkig maar.

(Op de foto: freezer jam, een lekkere vrekkige traktatie)

Advertenties